Batch-7

1.A computer program that converts an entire program into machine language at one time is

A.an interpreter               B.a simulator

c.a debugger                      D.a compiler

Answer:D

2.Which of the following memories need refreshing

A.Static RAM                      B.Dynamic RAM

C.ROM                  `               D.EPROM

Answer:A

3.Data encryption techniques are particularly useful for

A.reducing storage requirements

B.improving data integrity

c.protecting data in communication systems

d.All of the above

Answer:C

4.Which of the following memory have the shortest access time ?

A.Hard Disk                         B.Magnetic memory

C.Magnetic bubble          D.Cache memory

Answer:D

5.The term associated with the comparison of processing speed of different computer systems is

A.CPS                                    B.EFTS

C.MIPS                                 D.MPG

Answer:C

6.The primary job of the operating of a computer is to;

A.command resources  B.manage resources

C.provide utilities             D.be user friendly

Answer:B

7.What the parity bit is used for

A.it is used in self-complimenting code

B.internal code used for storing alphanumeric information

C.the meAnswer used by the computer to check errors during internal manipulation of data

D.All of the above

Answer:C

8.The ALU of a computer responds to the commands coming from

A.primary memory          B.control sectin

C.external memory         D.cache memory

Answer:b

9.20% of 2=?

A.4                                                         B.20

C.0.04                                                    D.0.4

Answer:D

10.A wall 6m long,5m high and 50cm thick has to be built using bricks measuring 25cm by 7.5cm  by 7.5cm.If the mortar occupies 5% of the volume of the wall,then find the number of bricks to  build the wall?

A.4565                                  B.6080

C.5424                                   D.8741

Answer:

11.Taka 432 is divided amongst three workers A,B,C such that 8 times A’s share is equal to 12  times B’s whare which is equal to 6 times C’s share.How much did A get?

A.192                                    B.162

C.144                                     D.128

Answer:C

12.If 12a+3b=1 and 7b-2a=9,what is the average (arithmetic mean)of a and b?

A.0.10                                   B.0.50

C.2.50                                    D.5.00

Answer:B

13.Mahbub visit three stores. At the first store he spends half of her money plus tk.20.00,at the second store he spends

oney he has left plus tk.10.00 and at the thired

store he  spends half of what has left plus Tk.20.00 He is now out of money.How much money did Mahbub  start out with?

A. 100                                    B. 140

C. 240                                    D. 260

Answer: C

14. Ms.Josna purchased x grams of Food A,y grams Food B and z grams of Food C

Write the expression for the amount she spent?

A. (1.8x/100+3y/100+2.75/z)

Answer: a

15.A customer is considering to buy either of the following :

a.500 grams of A

b.250 grams of B

C.350 grams of C, and

d.200 grams of B and 200 grams of C.

Which diet contains the most grams of protein and how much?

A. D-80gm

Answer: a

16.Two numbers are such that twice the smaller number execeeds twice the greater one by  18 and  1/3 of the smaller and 1/5 of the greater number are together 21.the numbers are:

A.36 and 45                         B.45 and 36

C.50 and 41                         D.None

Answer:A

17.What value of O will make CDFE a paralleiogram, if AB||CD?

A. 145

Answer:A

18.5*2 is a three digit number with * as a missing digit.If the number is divisible by 6,then  the missing digit is,

A.2                                         B.3

C.4                                          D.9

Answer:A

19.In four years time the combined age of my three cousins and me will be 208.what will be the  combined age in seven years time?

A.220                                     B.224

C.229                                     D.234

Answer: A

20. WXYZ is a square,where WX=14,the are XOZ is drawn taking Y as center Find the area  enclosed  by are XOZ WX and WZ.

A. 42.0616

SECTION-II   

1. A movie consists of overlapping__________________of images.

a. Layers                              b. Scenes

c. Frames                             d. Flash

Answer: b

2. Which of the following describes a bitmap graphic ?

a. Any grid with a lot of

b. A vector graphic

c. Shape or path of line

d. Any shape filled with solid or gradient color

Answer:b

3. Internet requires

a. an international agreement to connect computers

b. a local area network

c. commonly agreed set of rules to communicate between computers

d. World Wide Web

Answer:d

4. By an intranet we mean

a. A Wide Area Network connecting all branches of an organization

b. A network connecting all computers of an organization and using the internet protocol

c. A LAN of an organization

d. A corporate computer network

Answer:c

5. The tag used in HTML to link it with other URL’s is:

a. <A>                        b. <H>

c. <U>                        d. <L>

Answer: a

6. Sessions are special techniques in web application development where :

a. Stores javaScripts

b. Store only IP address.

c. Store only ‘user id’ and ‘password’

d. User’s interactions with the site are stored dynamically

Answer: d

7. Which of the following standards does not support video ?

a. mpeg                                                b. wmv

c. mp3                                   d. avi

Answer: c

8. A search engine is a program to search

a. for information            b. Web pages

c. web pages for specified index terms

d. web pages for information using specified search terms

Answer: d

9. XML uses

a. User defined tags

b. Pre-defined tags

c. both Pre-defined and User defined tags

d. Extended tags used in HTML and makes them powerful

Answer: a

10. It is possible to display pictures in images in HTML specification by using the tag_

a. <PIC src=Picture file>

b. <IMG src=Picture file>

c. <GIF src=Picture file>

d. <GR src=Picture file>

Answer: b

Section-IV

 1.Which command properly allocates memory?

A.char *a=new char[20];

B.char a=new char[20];

C.char a=new char(20.0);

D.char a[]=new char[20];

Answer: D

2.Which one is the feature of object oriented programming?

A.Encapsulation               B.Polymorphism

C.Inheritance                    D.All of the above

Answer: D

3.What’s the error of the statement:(x=4&&y=5)?(a=5);(b=6);

A.the question mark should be an equal sign

B.there are too many variables in the statement

C.the first Semicolon should be a colon

D.the conditional operator is only used with strings

Answer: c

4.With every ue of a memory allocation function,what function should be used to release  allocated.

a.unalloc()                          b.dealloc()

c.release()                         d.free()

Answer: d

5.class Employee{int rate,comm;};

the access specifier for its data member rate and comm is not defined.What will be the access  specifier them?

A.Private                            B.Public

C.Protected                       D.None

Answer: A

6.”Your bonus is 22%!”

Select the statement which will EXACTLY reproduce the line of text above.

A.printf(“\”Your bonus is 22%\!”\n”);

B.printdf(“Your bonus is 22%!\n”);

C.printf(“Your bonus is 22%’!\n”);

D.printf(“\”Your bonus is 22%%\!\n”);

Answer:D

7.What is the Output of these codes?

B.4,3,2,1,0,0.

8.What does strucat(an_arry,”this”);do?

A.Copies “This”into an_arry

B.Adds”This”to the end of an_arry

C.Compares an_array and “This”

D.Nothing

Answer:B

9.Which of the following is evaluated first in C?

A.<<                                                     B.||

C.!                                                         D.&&

Answer:C

10.Which function initializes variables in a class?

A.method                                          B.constructor

C.destructor                                      D.identifier

Answer:B

Batch-8

SECTION -1


1. The sum of two numbers is 83957 and their difference is 74821; what should be subtracted from the greater number to get the smaller?

A. 4568                                 B. 9136

C. 74821                               D. 75311

Answer: C

2. If x/y = 3/z, then what is the value of 9/2?

A. 3×2                                    B. x3Z

C. (1/9)x3z3                        D. x2z2

Answer: D

3. Which of the following is the closest to 2 (Zero)?

A. (1-0.9)2                           B. 1-(0.9)2

C. 0.09                                   D. (0-0.9)2

Answer: D

4. Two numbers are in the ration 5:4 and the difference is 10, what is the larger number?

A. 10                                      B. 40

C. 50                                      D. 100

Answer: C

5. If the radius of a circle increased by 6%, then the area is increased by

A. 0.36%                               B. 3.6%

C. 12.36%                             D. 36%Answer: C

6. A wheel makes 600 revolutions is passing over 2 Km 736 m; what is its circumference?

A. 4.56 m                             B. 27.36 m

C. 45.6 m                              D. 273.6 m

Answer: A

7. What value of x holds for the inequality 2x+18>7x-5?

A. x<23/5                             B. x>23/5

C. x>23/9                             D. x<23/9

Answer: A

8. Distribution of Exam Scores in a class : Number of Student, Number of correction Answerwer 10.36-40, 16.32-35, 112.28-31, 14.26-27, 8.0-25— What percent of the class Answerwered 32 or more quesitons correctly?

A. 16                                      B. 30

C. 43.33                                D. 11.5

Answer: C

9. The number of students who Answerwered 28 to 31 questions correctly is x times the number who Answerwered 25 or fewer correctly, wehre x is?

A. 1.5                                     B. 0.5

C. 0.09                                   D. 1.0

Answer: A

10. PQ and RS are stright lines which are parrellel to each other. What is the value of angle x in degrees?

A. 30                                      B. 40

C. 50                                      D. 75

Answer: C

11. Keramat’s salary is currently Tk. 35,000. Five years back his salary was Tk. 10,000. What is the percentage increase in his salary in five years?

A. 25                                      B. 50

C. 250                                    D. 350

Answer: C

12. If a circle has a radius 4, and if P and Q are points of the circumference, then the maximum length of an arc which could seperate P and Q is.

A. 4pai                                  B. 5

C. 2pai                                   D. 2

Answer: A

13. What is the area of the rectangle ABCD?

A. 6                                        B. 10

C. 12                                      D. 20

Answer: C

14. X andY agreed to do a job, X alone complete one third of the job and then asked Y to complete the rest, Y hired Z and the two of them shared the job equally. Which statement of the following is cirrect?

A. Y did more than X

B. Y did more then Z

C. Y did as much as X & Z did individually

D. Y did as much as X & Z did together

Answer: C

15. Them sum of an odd andan even number is

A. Sometimes an odd number

B. Always an odd number

C. Always a prime number

D. Always divisible by 3 or 5 or 7

Answer: B

16. The ALU of a computer responds to the commands coming from?

A. Primary memory         B. Control section

C. External memory        D. Cache memory

Answer: B

17. Rahim and Karim are twin brothers. Their combined age now is equal to their mother’s age. After 10 years,

A. Combined age of Rahim and Karim will be equal to their mother’s age;

B. Mother’s age will be three times Karim’s age;

C. Combined age of Rahim and Karim will be greater than their mother’s age;

D. Combined age of Rahim and Karim will be less than their mother’s age;

Answer: C

18. To share data with other windows application use

A. Object embedding

B. Copying and pasting of text and images

C. Object Linking

D. All of the above

Answer: C

19. What represents graphic document on the World Web Web?

A. .html             B. .gif

C. .wav              D. .avi

20. Which of the follwing is not a function of the CPU?

A. Decode instructions

B. Write back the results

C. Stores the program

D. Fetch data

Answer: A

SECTION-II

21. If Y has the value 5 what will be value of variable Y after the following peice of C++ is execute?

if (y>0) y+=2 else y = 3;

A. 5                        B. 7

C. 3                         D. 2

Answer: B

22. Which one is the feature of object oriented programming?

A. Encapsulation               B. Polymorphism

C. Inheritance                    D. All of the above

Answer: D

23. What’s the error of the state, while ((i<10) && (i>24))

A. Test condition cannot contain a logical operator

B. The while loop is an exit-condition loop

C. The test condition is always true

D. The test condition is always false

Answer: D

24. With every use of a memory allocation fucntion, what function should be used to released allocation memory which is not longer needed?

A. Unalloc();                       B. Dealooc();

C. Release();                      D. Free();

Answer: D

25. What values of i will be printed first and last in the loop?

n = 10; i = 0; do {printf(“%d”ii); while (++i<n)}

A. 1 and 9                            B. 0 and 9

C. 0 and 10                          D. 1 and 10

Answer: B

26. Which of the following is a complete function?

A. int funct();

B. int funct (int x) {return x=x+1;}

C. void funct (int) {printf(“Hello”)}

D. void funct (x) {printf(“Hello”)}

Answer: B

27. Which of the following is valid for declaration of main function with arguments?

A. int main();                      B. void main ();

C. int main (int argo, char*argv[])

D. None of above

Answer: C

28. What is the result of the program segment?

counter=0; switch (counter) {case 1: printf(“One”), case 1: printf(“Zero”), case 1: printf(“Hello”)}

A. One                                  B. Zero

C. Hello                                 D. ZeroHello

(Answer: B)

29. What is the output of the following program segment?

int a – 5, b = 5; y = (++a <b–)? a–: ++b; printf(“%d, %d/n”, –y, y);

A. 4, 5                                    B. 5, 6

C. 3, 4                                    D. 5, 5

Answer: A

 

 

 

SECTION-III

30. Which of the following languages is used to define the schema of the database?

A. DCL                                   B. DDL

C. DML                                  D. SQL

Answer: B

31. Which among the given choices are the roles of Database Administrator: (a) managing security issues, (b) Define Storage structure definition, (c) Develop application programs and (d) take backup of the database?

A. a                                        B. a, b, c

C. a, b, d…                           D. All of these

Answer: D

32. With SQL, how can you return the number of records in the “Persons” table?

A. SELECT COUNT () FROM persons;

B. SELECT COLUMNS (*) FROM persons;

C. SELECT COLUMS () FROM persons;

D. SELECT COUNT (*) FROM persons;

Answer: D

33. Suppose you are making your down database to organize information about your favorite movies. Information include are: Title, Actor(s), Director, Year, Genre, etc. Each record in your database will represent:

A. An actor                          B. A Director

C. A year                              D. A movie

Answer: D

34. What do intergrity constraints do?

A. Preserve data consistencey in a database

B. Ensure authorized changes to the database

C. Prevent database from accidental damage

D. All of the above

Answer: B

35. Which of the following is true for statement-level triggers?

A. Executes only once for all rows affected in a trAnsweraction

B. Executes for each row affected in a trAnsweraction

C. Executes only when insert or delete is done;

D. Executes for each row for an appropriate statement to check the integrity constraint

Answer: A

36. How can you resolve many-to-many relationship in RDBMS?

A. Putting Foreign Key to either of the ‘many’ side

B. Combining the two tables into one

C. Create a new table using the Primary Key of both table

D. None of above                   Answer: C

37. If every non-primary key attribute is functionally dependent on the whole primary key, then the relation is, at least, in

A. 1st normal form          B. 2nd normal form

C. 3rd normal form          D. 4th normal form

Answer: B

38. Which of the following constraint prevents the entry of duplicate value into the table column(s)

A. Primary Key                  B. Foreign Key

C. UNIQUE                          D. NULL

Answer: C

39. There are two relations r1 and r2 having 2 and 3 columns respectly. How many columns would be produced by r1 x r2 (Cartesin product)?

A. 5                                        B. 6

C. 7                                         D. 8

Answer: A

 

 

SECTION-IV

40. Which of the following web server in both Linux and Windows?

A. Apache                           B. IIS

C. Apached and IIS          D. Apache and Tamcat

Answer: D

41. Which is the correct HTML for creating a hyberlink?

A. &lt;a name=”http://www.bcc.net”&gt;Dhaka&lt;/a&gt;

B. &lt;a&gt; name=”http://www.bcc.net&lt;/a&gt;

C. &lt;a href=”http://www.bcc.net”&gt;Dhaka&lt;/a&gt;

D. &lt;a url=”http://www.bcc.net”&gt;Dhaka&lt;/a&gt;

Answer: C

42. How can you open a link in a new browser window?

A. &lt;a href=”rul” new&gt;

B. &lt;a href=”rul” target=”_blank”&gt;

C. &lt;a href=”rul” target=”new”&gt;

D. &lt;a href=”rul” target=”new window”&gt;

Answer: B

43. Which of these tags all &lt;table&gt;tags?

A. &lt;table&gt;&lt;tf&gt;&lt;tr&gt;

B. &lt;table&gt;&lt;tf&gt;&lt;tt&gt;

C. &lt;table&gt;&lt;tr&gt;&lt;td&gt;

D. &lt;table&gt;&lt;td&gt;&lt;tfoot&gt;

Answer: C

44. What is a web spider?

A. Internet security

B. Items you can click on to go related pages

C. Program that reports how many hits a search engine found

D. A deadly virus spread through internet

Answer: C

45. When a visitor clicks the submit button on a form, the_________ of each form element is sent to the server.

A. Label

B. Label

C. Value

D. Name-value pair

Answer: D

46. Which of the following memory have the shortest access time?

A. Magnetic memory

B. Hard Disk

C. Cache memory

D. CD ROM

Answer: C

47. The technique of hiding internal implementation details of an object from its external view best describes;

A. Inforporation

B. Polymorphism

C. Encapsulation

D. Generalization

Answer: C

48. Identify the JavaScript statement that displays the message “Welcome” on one line in the HTML document.

A. alert(“Welcome”);

B. document.writeIn(“Welcome”);

C. window.prompt(“Welcome”,0);

D. None of the above

Answer: A

49. Which of the following is true for applets?

A. A Java program that is explicity executed on a computer systems by Java Interpreter

B. A Java program that typically runs on server

C. A Java program that typically runs on client-side in a web browser

D. A graphic application that is executed when a page is loaded on the client-side

Answer: D

50. If Y has the value 5 what will be value of variable Y after the following peice of C++ is execute?

A. 5

B. 7

C. 3

D. 2

Extra Questions

1. Which of the following is evaluated first:

a. &&                                     b. ||

c. !                                          Answer: C

2. Which command properly allocates memory?

a. char *a=new char[20];

b. char a=new char[20];

c. char a=new char(20.0);

Answer: A

3. True or false: If you continuously increment a variable, it will become negative?

a. True                                  b. False

c. It depends on the variable type

Answer: C

4. Which of the following data structures is on average the fastest for retrieving data:

a. Binary Tree                    b. Hash Table

c. Stack                                 Answer: B

5. What is the output of the following code:

int v()

{

int m=0;

return m++;

}

int main()

{

cout<<v();

}

a. 1                                                         b. 0

c. code cannot compile                  Answer: B

6.What does the line containing “break;” do in the following code?

void afunction()

{

if(1)

{

break;

a_function();

cout<<“Err”;

}

}

a. Breaks out of the if statement

b. Exits the function

c. Nothing (Compiler error)

Answer: C

7.To what value are pointers initialized?

a. NULL

b. Newly allocated memory

c. No action is taken by the compiler to initialize pointers.

Answer: C

8.Would you rather wait for the results of a quicksort, a linear search, or a bubble sort on

a 200000 element array?

a. Quicksort                        b. Linear Search

c. Bubble Sort                    Answer: B

9.What is the functional difference between

myObj *x = new myObj[100];

delete x;

and

myObj *x = new myObj[100];

delete [] x;

a. There is none; they both work as expected

b. They both do nothing.

c. The first will not invoke all myObj destructors

Answer: C

10.What is wrong with the following code?

int * x = (int *) malloc(100 * sizeof(int));

x = realloc(x, sizeof(int) * 200);

a. If realloc fails, then the original memory is lost

b. Nothing, realloc is guaranteed to succeed (by returning the original pointer)

c. Nothing, realloc frees the original memory passed to it

Answer:A

11.What is one possible symptom of having called free on the same block of memory twice?

a. Nothing, calling free twice on one block of memory always works fine

b. Malloc might always return the same block of memory

c. You cannot free any memory in the future

Answer: B

12.What happens if the normal new operator fails?

a. This is left up to the implementation to decide

b. It returns NULL

c. It throws an exception

Answer: C

13.In general, is it possible to completely hide the source code of a library written using templates?

a. Yes, but using export feature

b. No, pretty much never

c. Yes, all the time

Answer: B

14.When are templates usually instantiated?

a. At runtime                     b. At compile time

c. At link time                     Answer: B

15.What problems can a templated member function cause?

a. They’re just not legal

b. They’re hard to use

c. They allow violations of encapsulation

Answer: C

16.Which of the following describes a potentially surprising result of using templates?

a. Slower programs

b. Poor variable naming in the debugger

c. Increased executable size in comparison to the code base

Answer: C

  • Q.What is the most appropriate software for calculating in computer?

Ans :Microsoft Excel

  • What is meant by ‘LASER’?

Ans: Light Amplification by Stimulated Emission of  Radiation.

  • A complete Microcomputer system includes ?

Ans: Microprocessor, memory, peripheral equipment.

  • What is Windows?

Ans: A personal computer operating system from Microsoft.

  • What is computer networking?

Ans: A system in which computers  are connected to share information and resources.

  • What does ‘System Software’ Includes?

Ans: The operating system and all the utilities that enable the computer to function.

  • What is the other name of ‘Main Memory’?

Ans: Primary Memory

  • What is full form of BSIC?

Ans: Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code.

  • What is Telemedicine?

Ans: A process of treatment through communication technologies.

  • Who is the inventor of punch card?

Ans: Joseph Marie Jacquard

  • What kind of device is Monitor?

Ans: Output device

  • What is ‘facebook’?

Ans: A popular Social networking site

  • What is ‘OCR’?

Ans: OCR (Optical Character Recognition) is a computer software designed to translate image of type written test.

  • What is Computer Virus?

Ans: One kind of program, which is harmful to computer operation.

  • Two types of commonly used printers are?

Ans: Dot Matrix printer and Laser printer

  • Write the name of different computer storage device.

Ans. Hard disk, Floppy disk, Compact disk

  • Who is the legend of computer world?

Ans: Bill Gates

  • What is the meaning of ‘CC’ in case of E-mail?

Ans: Carbon Copy

  • The word ‘Computer’ is derived from?

Ans: Compute

  • Adobe Photoshop is a – Graphics Software
  • What is the name of the first Computer Network?

Ans: ARPANET (Advanced Research Projects Administration Network)

  • What is the number of Computer Generation?

Ans: Five

  • BIOS is a – Software
  • The IP Address 125.111.5.4 belongs to which of the following class – Class B
  • A CD-ROM drive is labeled with 52X.  Here52X is a measurement of –Data Transfer Rate
  • Data transfer rate of a Dial-up Modem is  measured in – Kbps
  • The most distinctive difference between in LAN and a WAN is – Distance Covered
  • Which of the following components (Hard Disk, Compact disk, Magnetic Tape, RAM) has the highest failure risk? – RAM
  • Which kind of mathematics does the computer use in operations? – Binary
  • The command ‘Shift + Delete’ will send the file to the? – this command  will  delete the file permanently
  • The ‘add or remove programs’  utility can be found in –  Control Panel
  • One Megabyte is equal to – 106  bytes
  • Which menu includes the command ‘find’ ?   –  Edit
  • The base 16 number system is – Hexadecimal
  • What kind of secondary storage is provided by magnetic disks? –  Slow Speed, High Capacity
  • Valid Ending for a  MS-Word File is –   .doc
  • The computer stores its program and data in its – Memory
  • HTML indicates – Hyper Text Markup Language
Advertisements