Category: REPORTS DEVELOPER



Using the default settings in rwservlet.properties in Oracle Forms & Reports 11.1.2.1 (released December 2012) has an issue where any generated PDF report (using getjobid) results in the following error:

REP-52262

The same error is reached if you try to access any other utility in rwservlet such as showenv, showjobs, etc. In older Oracle Forms 11g and 11gR2 releases, not having the parameter <webcommandaccess> set in rwservlet.properties is the equivalence to setting the parameter to L0 which means to block all rwservlet access.

To fix this error, you will need to apply the following:

  1. Go to %DOMAIN_HOME%configfmwconfigserversWLS_REPORTSapplicationsreports_11.1.2configuration and open rwservlet.properties (make a backup first).
  2. Add the following parameter below the <inprocess> parameter:
    1. <webcommandaccess>L2</webcommandaccess>
  3. Save and close the file
  4. Restart WLS_REPORTS

image

After applying the fix above, you should be able to view generated PDF reports when running Oracle Forms & Reports 11.1.2.1

Advertisements

 

 

rp

This Problem occurred for os 64 bit of 11g developer:

Step1.Go to Form builder/Report Builder Installed location Drive for finding cauprefs.ora file.Such As
Go to %ORACLE_INSTANCE%config\FRComponent\frcommon\TOOLS\admin
or
C:\Oracle\Middleware\asinst_1\config\FRComponent\frcommon\tools\admin
Step2.Make a backup of cauprefs.ora file to cauprefs.ora.bak
Step3.Edit cauprefs.ora in a text editor.
Step4.Find the following lines:
Reports.PluggableDataSourceFactories =
(“oracle.reports.plugin.datasource.xmlpds.XMLDataSourceFactory”,
“oracle.reports.plugin.datasource.jdbcpds.JDBCDataSourceFactory”,
“oracle.reports.plugin.datasource.textpds.TextDataSourceFactory”)
Step5.Replace the above line value to :Reports.PluggableDataSourceFactories = ()

NOTE: If you happen to use Pluggable Data Sources (PDS) in your reports, the workaround will not work.
Reference: See Oracle Support note 1395965.1 for more information.


Chapter -1

  1. What is Business Intelligence? 1-3
  2. What is oracle Reports developer? 1-20

Chapter -2

  1. Write down the Different ways to run a report? 2-13
  2. What are the supported file types of report? 2-19

Chapter-3

  1. What are the components of report editor? 3-13
  2. What are the Oracle reports Environment variables? 3-24

Chapter-5

  1. What is the Paper Design? 5-3
  2. What are the common modifications of Report? 5-5

Chapter-6

  1. What are the use of report templates? 6-3

Chapter-7

  1. What is JSP Technology? 7-3
  2. What are the supported Image formats in reports? 7-17
  3. Advantage of JSP technology?
  4. Web source view?
  5. What  are  the  JSP tags & Oracle tags?

Chapter-8

  1. What is group filter? 8-20
  2. Discribe the two type of group filters? 8-20
  3. List the data model objects?
  4. What is the  effect of changing the break order in the lowest group?

Chapter-9

  1. What is pluggable data source? 9-5
  2. What is ref Cursor? 9-28
  3. What is data links? 9-32
  4. What is XML?
  5. List the query type in reports?

Chapter-10

  1. What is Data model Column? 10-3
  2. What properties apply specifically to summary columns? 10-11
  3. Describe Formula Column? 10-18
  4. What is Placeholder column? 10-20
  5. Define file column and summery column?

Chapter-11

  1. Write the name of paper layout section?
  2. What are the objects available in the paper layout?
  3. Describe header, main ,trailer section?

Chapter-12

  1. What are the common properties are the available for layout objects?
  2. What types of objects sizing is available ?

Chapter-14

  1. Describe categories  of web report?

Chapter-15

1.Why we use XML reports?

  1. Debugging XML reports?

Chapter-16

I.            What is user parameters?

II.            What is bind reference?

III.            What is lexical parameters?

IV.            What are the difference between bind and lexical parameters?

V.            How we reference a parameter in a query?

VI.            What can’t you use bind references?

Chapter-17

I.            What is rw:graph?

II.            What are the properties of rw:graph?

Chapter-18

I.            How many groups are  created by wizard for a simple matrix syle?

Chapter-19

  1. Describe of oracle reports triggers?
  2. Describe the uses of group filter?

Chapter-20

  1. Define SRW package?
  2. Write the content of SRW packages?
  3. What are the uses of SRW report package?

Chapter-21

  1. What are the benefits of oracle as reports services?
  2. What do you understand by reports caching?
  3. What is the query manager?
  4. What are the uses of query manager?

Introduction Report Developer                       Lesson –1

1. The combination of providing information and enabling additional investigation of that information is commonly referred to as

A. Business Rules

B. Business Functions

C. Business Intelligence

D. Business Integration

Answer: C

2. What is the Oracle’s set of integrated Business Intelligence (BI) tools that allow you to seamlessly move between the roles of information consumer and information investigator? (Choose Two)

A. Oracle9i Warehouse Builder

B. Orcle9i Forms Developer

C. Orcle9i E-Business Suite

D. Orcle9i AS Discoverer

Answer: A, D

3. Enterprise reporting provides and organization with significant benefits. In order to obtain those benefits however, a number of challenges need to be met, including (Choose three)

A. High performance and scalability

B. Low performance and high scalability

C. High quality reports

D. Reduce time to market

Answer: A, C, D

4. What are true about the Web Publishing? (Choose Two)

A. It does not have the limitation of page size

B. Images, color, JavaScript and animation are restricted

C. Bookmarks and hyperlinks can’t  performs on Web Publishing

D. Web specific features, such as bookmarks and hyperlinks, can also aid the user in navigation

Answer: A, D

5. A paper report has characteristics that include rigid geometric restrictions, headers, and footers repeated on each page, and higher resolution allowing more details to be presented to the end user as once, giving the end user the option of printing the output and the ability to “study” the data.

A. True

B. False

Answer: A

6. Which three are benefits of Oracle9i reports? (Choose three)

A. Publish data from any source, in any format, with high fidelity

B. Develop one time and deploy anywhere

C. Open, standards-based, modular architecture

D. Provides all Oracle9i tools to production database

Answer: A, B, C

7. Which three is Oracle9i Products that provides the complete solutions? (Choose Two)

A. Oracle9i e-business suite

B. Oracle9i Discoverer

C. Oracle9i Database

D. Oracle9i Developer Suite

Answer: C, D

8. Which services provides by Oracle9i DS Application Development? (Choose all that apply)

A. Modeling

B. Rapid Application Development(RAD)

C. J2EE and Web Services

D. Oracle connectivity for Java (OC4J)

Answer: A, B, C

9. Oracle9i Application Server consists of a set of services and utilities that can be used to implement applications in a distributed environment for scalability and reliability. These are (Choose all that apply)

A. Communication Services

B. Presentation Services

C. Business Logic Services

D. Data Management Services

Answer: A, B, C , D

10. Which can provides a graphical interface for mapping and transformation?

A. Orcle9i Application Server

B. Orcle9i Business Intelligence

C. Orcle9i Report Developer

D. Orcle9i Warehouse Builder

Answer: D

11. Which can enable you to access any data, publish it in any format, and send it to any destination?

A. Orcle9i Business Manager Console

B. Orcle9i Discoverer

C. Orcle9i Report Developer

D. Orcle9i Warehouse Builder

Answer: C

12. Which are not of Reports Developer?

A. User-friendly Wizard

B. Pluggable report templates

C. WYSIWYG live editor for paper reports

D. Customizable Forms templates

Answer: D

13. Oracle9i AS Reports Services can provide to? (Choose Three)

A. Flexible Reporting

B. Reduced Overhead

C. Fast Distribution

D. Complex Coding, but easy uses

Answer: A, B, C

14. In a Web environment, Oracle9i AS Reports Services can consists of four tiers. What are these? (Choose four)

A. The Remote Server Tier

B. The Client Tier (a Web Browser)

C. The Web Server Tier

D. The Oracle9i AS Reports Services Tier

E. The Data Tier (Databases and Pluggable date services)

Answer: B, C, D, E

15. What are the major components of Oracle 9i AS Reports Services? (Choose Three)

A. Oracle 9i AS HTTP Server

B. Reports Servlet and JSP

C. Forms Servlet

D. Reports Server

Answer: A, B, D

16. Enterprise reporting offers a number of important benefits. These are includes (Choose three)

A. Widening the reach of information access

B. Lower the cost of computing

C. Higher the computing cost, but performance is excellent.

D. Allowing for extensible business intelligence

Answer: A, B, D

17. What are true about the Web Publishing? (Choose Two)

A. It does not have the limitation of page size

B. Images, color, JavaScript and animation are restricted

C. Bookmarks and hyperlinks can not performs on Web Publishing

D. Web specific features, such as bookmarks and hyperlinks, can also aid the user in navigation

Answer: A, D

18. The major component of oracle 9iAS Report Service are_

a) Report server

b) Report engine

c) Application server

d) Application engine

19. Oracle 9i DS Business Intelligence Include_

a) ELT

b) ETL

c) End user query and analyses

d) Enterprise reporting

 20. Oracle 9i Application Development are_

a) Modeling

b) J2EE

c) RAD

d) Team Support

e) PL/SQL

21. Benefits of report developer are_

a) Publish data from any source.

b) Develop your report once.

c) Reports use a modular architecture.

d) None of the above is benefit, they are features.

22. Oracle 9i AS reports Service can consist of _

a) Two tiers

b) Three tiers

c) Four tiers

d) Five tiers

23. The ________ report style is the only style in which a detail group is related to two different master group that the same group

a)    Tabular

b)    Master-detail

c)     Master and multiple details

d)     Matrix

 24. Which type of report considers using an HTML template for your reports?

a)       Paper reports

b)       Web reports

c)       Paper and Web reports

25. You can call a report from ………..       (Chose all that apply)

a) A button in a Forms application

b) A database trigger

c) A Web browser

d) A Java application

 26. Which is not true for web page (web publishing)-

a) Is very fluid. Limitation of page size.

B. comes alive with images.

c. Can contain as much or as little data as you wish.

d. None of above

27.J2EE stands for –

A) Java 2 Platform Enterprise Edition.

B) Java 2 Enterprise Edition.

c) Java Platform Enterprise Edition.

D) Java for Platform Enterprise Edition.

28.  Which abbreviations correct

A . BC4J- Business Components for java.

B. XML- Extended Markup language.

C – Enterprise Java Server Beans.

D.GIF- Graphical Interface for Java

29. Oracle9iAS Reports Services-(choose three)

  1. a.       a component of oracle 9iAS
  2. b.       fast distribution
  3. c.        Reduce Cost
  4. A component of oracle form builder.

Designing A Running Report   Lesson –2

1. In designing a report which one of the following supports the requirement & the most effective way to retrieve data-

A. Style

B. Structure

C. Specification

D. Publishing medium.

Answer: B

2. In a master detail report, the heading of the master group appear

A. To the left of field

B. To the right of field

C. Above field

D. Beside the field.

Answer: A

3. To run a web layout (Choose two)

A. Select program> web layout

B. Select Start> Program> Run web layout

C. Select program> Run web layout from the menu

D. Click the Run web layout iconic button on the horizontal toolbar.

Answer: C, D

4. Which one of the following statement is true?

A. The matrix style is the only style in which a master group is related to two different detail groups at the same level.

B. The matrix style is the only style in which a detail group is related to a master group at the same level.

C. The matrix style is the only style in which a master group is related to a detail group at the same level.

D. The matrix style is the only style in which a detail group is related to two different master groups at the same level.

Answer: D

5. To run a paper layout (Choose all that apply)

A. Select program> Paper layout

B. Select program> Run paper layout from the menu

C. Select program> Run paper layout

D. Click the run paper layout iconic button on the vertical toolbar

E. Click the run paper layout iconic button on the horizontal toolbar.

Answer: B, E

6. Which are the ways of running report?

A. A button in a Forms application

B. The Oracle 9i AS Report Queue Manager

C. A Java application

D. A database trigger

E. The command line, using the start> Run option in Windows NT.

Answer: A, B, C, D, E

7. By selecting Tools > File Conversion from the menu, we can convert a

A. .xml file to a .htm file

B. .jsp file to a .rep file

C. .rex file to a .rdf file

D. .htm file to a .xml file

Answer: C

8. Select the true statement / statements

A. RDF- binary file with source code

B. REP- binary file without source code

C. RDF- binary file without source code

D. REP- binary file containing source code

Answer: A, B

9. We can preview a report in Reports Builder using (Choose all that apply)

A. Run Web Layout

B. Run Paper Layout

C. Run Preview

D. Run Print Preview

Answer: A, B, D

10. Which should be considered in case of web reports?

A. Using no template

B. Using a predefined template

C. Using a Java template

D. Using an HTML template.

Answer: D

                                                Working With Report Developer             Lesson –3

1. What is the Oracle 9i report executable pattern in Windows NT?

A. rw <?>.exe

B. rw(<?>

C. rwcgi

D. rvorgm

Answer: A

2. Servlet is a

A. report builder

B. Java application

C. Server application

D. Developer executables

Answer: B

3. Which is/are report builder module? (Chose Three)

A. Data model

B. Template

C. Report level

D. PL/SQL library

E. Trigger

F. Report

G. Attached library

Answer: B, D, F

4. Data model can be shared by the paper and web layouts?

A. False

B. True

Answer: B

5. In which view, the items in the layout menu are selectable only?

A. Data Model

B. Paper design

C. Paper layout

D. web source

Answer: C

6. Which wizard enables to create JSP report?

A. Data wizard

B. Graph wizard

C. Report block wizard

D. Report wizard

Answer: C

7. Which views provide/display a structural representation of the data in a report?

A. Web source

B. Data model

C. Paper design

D. Paper layout

Answer: B

8. We can make commonly required modification, such as spacing, formatting color, editing text in:

A. Paper layout

B. Paper design

C. Data model

D. Paper parameter form

Answer: B

9. What is syntax palette?

A. Modeless window

B. Program

C. Programming Tool

D. Application

Answer: C

10. How many categories are there in report model object?

A. Three

B. Four

C. Five

D. Two

Answer: B

11. PL/SQL program units contain functions and procedures which can be called from report level objects in the same report?

A. True

B. False

Answer: A

12. With the exception of parameters, where can a developer create all objects?

A. Object navigator.

B. Syntax Palette.

C. Relevant Editor.

D. Property Instructor.

Answer: C

13. In IDB database, a user wants to create or modify a parameter. As a developer where you suggest him to create or modify it?

A. Property Inspector.

B. Object Navigator.

C. Relevant Editor.

D. Paper layout.

Answer: B

14. In which path a report searches to locate ‘java objects’?

A. REPORTS_RESOURCES.

B. REPORTS_PATH.

C. REPORTS_CLASSPATH.

D. REPORTS_TMP.

Answer: C

15. In a report user wants to observe the parameter, where should he go to see the parameter)

A. Paper Parameter Form.

B. Database.

C. Object Navigator.

D. Data Model View.

Answer: C

16. In the “Preference” use changes the ‘unit of measurement’. Does the alternation of this setting affect an existing report definition?

A. No.

B. Yes.

Answer: A

17. What are the main layout object categories of the Paper Layout?

A. Parameter.

B. Field.

C. Column.

D. Boilerplate.

E. Frame.

Answer: B, D, E

18. You want to maintain the ‘Report builder Preference Tools’, but where?

A. init.ora.

B. cagrefs.ora.

C. prefs.ora.

D. cauprefs.ora.

Answer: D

19. In command line which command invoke Report Builder 

  1. rwrun.exe
  2. rwclient.exe
  3. rwserver.exe
  4. rwbuilder.exe

20.The report builder interface enables you to create number of different type of modules. The modules are (Choose all that apply)

  1. Menu
  2. b.       Report
  3. c.        Templates
  4. Object Library
  5. e.       PL/SQL Library

21.A report can consist of: (Choose Three)

  1. f.        A data model and a paper layout.
  2. g.       A data model and a Web layout.
  3. A data model, a paper layout and no Web layout
  4. A data model, no paper layout and a Web layout
  5. j.         A data model, a paper layout, and a Web layout.

22.Report Builder components are (Choose Four)

  1. k.       PL/SQL Editor
  2. l.         Report Editor
  3. Object Library
  4. Menu Editor
  5. o.       Object Navigator
  6. p.       Property Inspector

 23.The wizard in Report Builder is (are) : (Choose all that apply)

  1. q.       Report Wizard
  2. r.        Report Block Wizard
  3. s.        Data Wizard
  4. Data Block Wizard
  5. u.       Graph Wizard

24.Which one is true for the report editor contains views to handle the data objects and layout objects separately

  1. Data model, Paper Layout, Paper Design, Paper Parameter Form
  2. Web Source, Paper Layout, Paper Parameter Form, Data model
  3. x.       Web Source, Paper Design, Paper Layout, Data model, Paper Parameter Form
  4. Web Source, Paper Design, Paper Parameter Form, Data model

25. ——–contains a parameter value?

a)       Frame

b)       Boilerplate

c)       Field

d)       Item

 26. Reports Builder Modules are:

a)       Report

b)       Template

c)       Data

d)       PL/SQL Library

27. _______ help you quickly define or modify a query for a multi query data models.

e)       Report Wizard

a)       Data Wizard

b)       Graph Wizard

c)       Report block Wizard

28.You are creating an application on a Windows PC, and you want to test a form.

What are two ways to start an OC4J instance on the PC? (Choose two)

A. From the Forms Builder menu.

B. From the Windows Start menu.

C. By executing a batch file that is included with Oracle9iDS.

D. From the test form that is included with Oracle9iDS.

E. From the HTML front end (runform.htm) that is included with Oracle9iDS.

F. By running a Forms Builder form, which automatically starts OC4J.

Answer: B, C

 29.You have started an instance of OC4J to test a Forms application on your development PC.

How should you cleanly shut down the OC4J instance?

A. Close the window from which OC4J started.

B. Make a section from the Forms Builder menu.

C. Execute a batch file that is included with Oracle9iDS.

D. Close Forms Builder, which automatically shuts down OC4J.

E. Exit all running forms and close the browser, which automatically shuts down OC4J.

Answer: C

 30.You start an OC4J instance on your development PC and then run a form from the Forms Builder.

Which statement describes the behavior of OJ4J?

A. It appears in the Forms Builder window, which you can minimize after OC4J starts.

B. It appears in a separate window, which you can close after OC4J starts.

C. It appears in the Forms Builder window, which you can close after OC4J starts.

D. It appears in a separate window, which you should not close or the OC4J instance will abort.

E. It appears in a separate window, which you should not minimize of the OC4J instance will abort.

Answer: D

31.Memory conservation is a priority. One application that may allow memory to be conversed is Payroll, because users rarely will use all the Forms items in the Payroll application.

How can you set up the Payroll application to lead only the items needed?

A. Create one form with several data blocks, and limit the navigation cycle to keep less used data blocks from loading.

B. Create one form with several data blocks, map each data block to a different database table, and display only the items needed.

C. Allow the Human Resources Department users access only to items that will require updates.

D. Modularize the application by creating many small forms and grouping frequently used items.

Answer: D

Creating A Paper Report    Lesson –4

1. Which is not report module component?

A. Data model

B. Web source

C. Report trigger

D. Program units

Answer: C

2. Which of the following contains formatting information and standard information such as company logo?

A. Labels

B. Template

C. Fields

D. Data Source

Answer: B

3. Which is not the valid data source type?

A. JDBC query

B. Sql query

C. Text query

D. HTM query

Answer: D

4. If we define the same table more than once, what does query builder create?

A. View

B. Alias

C. Synonym

D. None of this

Answer: B

5. We can’t alter the sequence of displayed fields by dragging one field above or below another in the list.

A. True

B. False

Answer: B

6. In tabular report if the initial label is wider than the field what happens

A. Report builder generates an error

B. Report builder don’t allows enough space

C. Report builder displays it on multiple lines

D. Report builder removes additional part

Answer: C

7. Which extension is recommended format for storing paper reports?

A. RDF

B. PDF

C. JSP

D. XML

Answer: A

8. In which style each record appears on a new page?

A. Tabular

B. Form

C. Group left

D. Group above

Answer: B

9. When we choose the matrix report which three new tab page displays?

A. Rows

B. Column

C. Groups

D. Cell

Answer: A, B, D

10. Which two output we need to generate of our report in order to display in web browser?

A. HTML

B. RDF

C. PDF

D. JSP

Answer: A, C

11. Which of the following have to use for HTML style sheets?

A. Paginated XML

B. Paginated PDF

C. Paginated HTML

D. Paginated HTMLCSS

Answer: D

12. At query builder we have to double-click the table title bar to select all columns.

A. True

B. False

Answer: A

13.You want to create a new data block. You click the Data Blocks node in the Object Navigator, and then

you click Create to invoke the Create Data Block dialog box. As you click through the pages of the

wizard, the page shown in the exhibit appears.

After looking at the exhibit, what do you know is true about this form?

A. The block you are creating is based on a view.

B. The block you are creating is based on a stored procedure.

C. The form contains at least one block in addition to the block you are creating.

D. In addition to the block you are creating, the form contains at least two other blocks that are master-detail blocks.

E. The block you are creating is based on a table that has at least one foreign key relationship to another table.

Answer: C

 14..Which circumstance will cause the Data Block Wizard to display the Master-Detail page?

A. When you are creating a control block.

B. When there is an existing block in the form.

C. When you check the Enforce Data Integrity check box.

D. When a foreign key exists in the database which relates to the table you are using as a Data source.

Answer: B

15.. How would you associate Database Tables with form objects in order to access the tables from a form?

A. Create a data block and base it on all database tables you need to access.

B. Create a control block and associate its items with columns from database tables.

C. Create a data block for each database table you need to access.

D. Create a control block and associate its items with data blocks that are based on database tables.

Answer: C

16. Which three options does the Data Block Wizard allow you to select as a data source for a block? (Choose three)

A. View

B. Table

C. No Data Source

D. Stored Procedure

E. Table of Records

F. From Clause Query

G. Transactional Trigger

Answer: A, B, D

Enhancing  A Basic Report   Lesson –5

1. The Paper Design is a view of report output that

A. Allows live editing of page

B. Allows live editing of text and paper layout attributes:

C. Allows live editing of text and graphics

D. All of above

Answer: A, B

2. A Report’s Common modifications are (Choose Three)

A. Modify visual attributes

B. Align rows

C. Align columns

D. Set format masks

Answer: A, C, D

3. Which are effects of visual attribute?

A. Fill, patterns

B. Colors

C. Text colors and fonts

D. All of above

Answer: D

4. By clicking insert menu, you can not insert in a report

A. Header and footer

B. Page number

C. Date and time

D. Graph

E. Report block

Answer: A

5. Manipulating Objects you can (Chose Three)

A. Clear fields

B. Move fields

C. Resize fields

D. Delete fields

Answer: A, B, C

6. Flex mode button in the

A. Menu bar

B. Spacebar

C. Style bar

D. Toolbar

Answer: C

7. Which is not in paper design window?

A. Main menu

B. Toolbar

C. Tool palate

D. Status bar

E. Style bar

Answer: A

8. Paper design window has a horizontal toolbar that contain

A. Frame

B. New function

C. Database table

D. Common function

Answer: D

9. How to change field and boilerplate font

A. Select one or more objects then use the font pop-up list in the Status bar to change font face and size

B. Select one or more objects then use the font pop-up list in the Stylebar to change font face and size

C. Select one or more fields then use the font pop-up list in the Toolbar to change font face and size

D. Select one or more objects then use the font size drop-down list in the

Style bar to change font face and size

Answer: B

10. How can you describe the format mask of date and time?

A. Select Help>Find>Time Syntax, and then select Date and Time

Format mask Syntax from the list of Format

B. Select Help>Find>Date Syntax, and then select Date and Time

Format mask Syntax from the list of Format

C. Select Help>Find>Date Syntax, and then select Date and Time

Format mask Syntax from the list of topics

D. Select Help>Find>Time Syntax, and then select Date and Time

Format mask Syntax from the list of topics

Answer: C

11. We use lexical reference to

A. Specify a where clause as one parameter at run time

B. Specify a order by clause as one parameter at run time

C. Both a and b

D. Specify two column names and the table names at run time

E. Both C and D

Answer: A

12. What is important to use lexical reference?

A. Always use a column alias when substituting column names with lexical reference

B. Common function

C. Both of the above

D. None of the above

Answer: A

13.Why would you want to create a control block in a Forms module?

A. To control all items in other blocks that are not base table items.

B. To control relationship between a master block and its detail block.

C. To control the way additional forms are opened and to track the call stack.

D. To control navigation within the form so that users cannot randomly navigate to any item.

E. To place various control items (such as buttons) on a single block that is not related to a table in the database.

Answer: E

 14.You want to standardize the appearance of certain text items in a particular form, so you create a Visual

Attribute called TEXT_ITEM_VA and define values for all of its properties.

Which four properties can you set by applying TEXT_ITEM_VA to the items? (Choose four)

A. Width

B. Height

C. Prompt

D. Font Weight

E. Fill Pattern

F. Font Spacing

G. Foreground Color

Answer: D,E,F,G

 15.What is an indication that the Data Block Wizard is in reentrant mode?

A. There is a tabbed interface.

B. The Finish button is disabled.

C. There are no Next> or <Back buttons.

D. The page to create relations does not appear.

E. You cannot switch between different types of data sources.

Answer: A

 16.You are developing and testing a Forms application on a machine that has plenty of memory. The Customers

block, whose Property Palette is shown in the exhibit, is based on a table that contains a large number of

records.

The initial query on the block appears quickly. However, after scrolling through hundreds of records in

the block, you notice that it is taking longer and harder to retrieve the next set of records.

What can you do to improve performance without losing the fast initial response?

A. Set Single Record to Yes.

B. Set Query All Records to Yes.

C. Set Query Array Size to a larger number.

D. Set Number of Records Buffered to a larger number.

E. Set Number of Records Buffered to a smaller number.

F. Set Number of Records Displayed to a smaller number.

Answer: D

 17.The DBA has informed you that two new columns have been added to the ORDERS table. The blocks in the Order Entry form were created manually.

How can you use a wizard to modify the Orders block to include items that corresponds to these columns?

A. You cannot use wizards to add a new items to add data block that was created manually.

B. Select the last item in the Orders block, then invoke the Layout Wizard from the menu.

C. Select the Orders block in the Object Navigator, then invoke the Data Block Wizard from the menu.

D. Select the Data Block node in the Object Navigator, then invoke the Data Block Wizard from the menu.

Answer: C

 18.The Name text item is subclassed from a property class.

Which two statements are true about the Keyboard Navigable property of the Name text item whose Property Palette is shown in the exhibit? (Choose two)

A. It is a variant property.

B. It is a default property.

C. It is a changed property.

D. It is an inherited property.

E. It was inherited from the property class.

If the value of Keyboard Navigable changes in the property class, it will change in the Name item also.

F. It was inherited from the property class and has been changed from the value in the property class.

G. It was not inherited from the property class and has been modified from the default Keyboard Navigable value for a text item.

H. It was not inherited from the property class and is the default Keyboard Navigable value for a text item.

Answer: A,F

 19. You modify the layout of a block using the Layout Wizard. When you are finished, you notice that there is an additional frame on your canvas and in the Object Navigator.

Why did this frame appear?

A. You did not specify a frame title in the Layout Wizard.

B. You did not select a frame before invoking the Layout Wizard.

C. You clicked the Finish button in the Layout Wizard without navigating through all the screens.

D. You invoked the Layout Wizard from the top menu, rather than from the popup menu that appears when you right-click the canvas.

Answer: B

20. Which two data block properties can be set to abort a long running query? (Choose two)

A. Number of Records Buffered.

B. Numbers of Records Displayed.

C. Query Array Size.

D. Maximum Query Time.

E. Query All Records.

F. Maximum Records Fetched.

Answer: D, F

21. A control blocks is a form block that _____.

A. Does not have items that allow input from users.

B. Can have items relates to columns within database tables.

C. Is a main block in the form, and it controls other blocks in the form.

D. Is not associated with any database table, and its items do not relate to any columns within any database table.

Answer: D

22. The Navigation Style property is set to Change Record for a data block.

What happens to the cursor when you reach the end of the current record in the block?

A. The cursor moves to the first record of the previous adjacent data block.

B. The cursor moves to the previous record of the same data block.

C. The cursor moves to the next record at the same data block.

D. The cursor moves to the first record of the next adjacent data block.

Answer: C

Managing Report Template   Lesson –6

1.Open an existing template; modify the template objects as required. What type of file format should appropriate to save the file?

A. .pdf file

B. .tdf file

C. .sql file

D. .pll file

Answer: B

2.Registering a customized template in the predefine list of the wizard, what directory should you move the template and the image file to register?

A. <oracle_home>\reports\server

B. <oracle_home>\reports\plugins\resource

C. <oracle_home>\reports\templates

D. <oracle_home>\forms90\server

E. <oracle_home>\forms90\j2ee

Answer: C

3. To create a template image , the bitmaps supplied pixels are

A. 200 *200 pixels

B. 200 *250 pixels

C. 200 *350 pixels

D. 200 *150 pixels

Answer: D

4.Customizing the template margin, what type of objects can you copy, create or import into the margin of the template? (Choose all that apply)

A. Images

B. Text

C. Page number

D. Date

Answer: A, B, C, D

5.A template is divided into regions, what section into the regions we can customize or add other reports objects: parameters, report-level triggers, program units, attached PL-SQL libraries? (Choose two)

A. Header

B. Body

C. Footer

D. Margin

Answer: B, D

6.What are the template option do you have? (Choose three)

A. Predefined

B. User-defined

C. No-template

D. Existing template

Answer: A, B, C

Creating a Web Report   Lesson –7

1.What are the true statements about JSP (Java Server Page) Technology?

(Choose Three)

A. Dynamic Scripting capability for Web Pages

B. Client-Side technology

C. Server-Side technology

D. Enable the separation of dynamic and static content in a Web Page.

Answer: A, C, D

2.Why use JSP? (Choose all that apply)

A. Separation of dynamic and static content in a Web Page

B. Reuse of components and tags

C. Web designers to build the static portion of the page using any HTML authoring tool

D. Application developers to add the dynamic data component using Oracle9i report custom JSP tags.

Answer: A, B, C, D

3.How many types of JSP Tags?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Answer: B

4.Which is not Report Custom JSP Tags?

A. rw:report

B. taglib

C. rw:objects

D. rw:foreach

Answer: B

5.Which are true? (Choose Two)

A. rw:graph provides a graph definition in XML

B. rw:field provides for the formatting of any top level layout object into HTML output

C. rw:include provides formatting functionality to render a single value source object in HTML

D. rw:report delimits a report object within a JSP

Answer: A, D

6.Which is true in the following statements? (Choose all that apply)

A. You can design a Web Page using your favorite HTML authoring tool.

B. To preview Web Report in a browser use the Run Web Layout button on the horizontal toolbar.

C. To run a report from a browser, use URL syntax.

D. To publish a report on a web site is to create an Oracle9iAS Portal component.

Answer: A, B, C, D

Enhanching Reports Using the Date Model Chapter–8

1.Which of the following is consists of data model? (Chose Three)

A. Group

B. Row

C. Column

D. Parameter

Answer: A, C, D

2. When “cannot create cursor for group <original_group_name>” occure?8-13

A. When you create a web layout and change the name of the group, the web source will not reflect the change and you select run web layout

B. When you create paper layout and does not change the name of the group, the web source will not reflect the change and you select run web layout

C. When web source will not reflect the change and you select run web layout

D. When web source will reflect the change and you select run web layout

Answer: A

3What is the color of the circle that shows above group object when a filter is activate?

A. Green

B. Layout color

C. No color

D. Purple

Answer: A

4. Add to, rename, or delete a column or expression in the query statement, How oracle 9i reports create, revise, or delete the corresponding column in the data model?

A. By executing

B. Automatically

C. Re creating

D. Reentering

Answer: B

5. What happen to paper layout report when programmer change or modify it by wizard?

A. Both can exist at a time

B. Destroy previous one and create new objects

C. Previous one is not destroyable

D. New paper layout Cannot be run by run paper layout

Answer: B

6. How can you select more than one column to move and drag to a new group?

A. Shift +Click

B. Ctrl+Alt

C. Double Click

D. Automatically

Answer: A

7. How is data fetched in a packed last filter?

A. Oracle 9i reports must retrieve all records to establish which are last.

B. Oracle 9i reports must retrieve all records to establish which are first

C. No need to fetch.

D. By select statement

Answer: A

Enhanching Reports Using The Model :Data Sourch (chapter –9)

1.Which are the valid data sources ?(Choose three)

A. SQL-based

B. OLAP

C. PL/SQL-based

D. JDBC

Answer: A, B, D

2.Which feature in Oracle9i Reports that enables data input from numerous sources through the implementation of design time and runtime Java APIs?

A. Java Classes

B. Report Wizard

C. Pluggable Data Source(PDS)

D. Extract, Transform and Load(ETL)

Answer: C

3.Which are true about REF Cursor queries? (Choose two)

A. A REF cursor query uses PL/SQL to fetch data.

B. Each REF cursor query is associated with a PL/SQL function that returns a REF cursor.

C. A REF cursor query is a built-in query in Oracle9i reports which return a data from the existing database.

D. It is not a valid data query, when some exception occurs then it is called REF cursor query.

Answer: A, B

4.What is true about data link in Oracle9i Reports?

A. A data link defines a relationship between a group and a query.

B. A data link provides you to use Java Applet in reports builder.

C. It defines the link between data model and the graph which is represented in the report.

D. When you create a data model there implicitly create a data link between two existing field.

Answer: A

5. Why create a manual link? (Choose Two)

A. Define a complex join condition in a query.

B. Implement a Cartesian product, linking two tables without a join condition.

C. To escape several exceptions which are occur in the PL/SQL code?

D. Create a manual query based on the HTML/XML query by which we can display a web based report.

Answer: A, B

6.Which are the other methods of forming a link? (Choose three)

A. Manual: Using a WHERE clause to form the link(SQL queries + column objects)

B. Wizard: Use the SELECT clause to perform a query that is link between two data model.

C. Manual: Using parameters to form the link (REF cursor queries).

D. Automatic: Using primary/foreign key constraints to form the link (SQL queries).

Answer: A, C, D

7. What kind of data type DTD (Document Type Interface) file support?

A. Character

B. Numeric

C. Cant Support

D. All type

Answer: A

8.How many query in a single report oracle 9i permits?

A. Single query

B. Double query

C. Multiple query

D. No query

Answer: C

9.How many data source can be used for a query in a single report oracle 9i permits?

A. One

B. Different

C. No Data source is necessary

D. None of the above

Answer: B

10.How to create link in between and change property of two columns in group objects of Data Model?

A. Parent to child query and delete then recreate link

B. Parent to parent query and delete link

C. All happens automatically

D. Both A & B

Answer: A

11.What is the best type of link for complex join condition, Cartesian product implementation, object/REF column in Oracle 9i?

A. Automatic link

B. Manual link

C. Query to query link

D. Ref Cursor link

Answer: B

Enhanching Reports Using The Model :Creating Column (chapter –10)

1. Which Properties are applied specially to summary columns? (Chose Two)

A. Function

B.. Source

C. Name

D. Column Type

Answer: A, B

2. The Report Wizard does not support page summaries.

A. True

B. False

Answer: A

3. How many types of developer created column?

A. Two

B. Three

C. Four

D. Five

Answer: B

4. Which column do you use to calculate a value from one or more others columns?

A. Formula Column

B. Summary Column

C. File column

D. Placeholder column

Answer: A

5. Which column do you use to value set from another object at run time?

A. Formula Column

B. Summary Column

C. Placeholder column

D. File column

Answer: C

6. What is the meaning of CS_1?

A. Formula Column

B. Summary Column

C. Placeholder column

D. File column

Answer: B

7. Which are read-only properties for data source column? (Choose Three)

A. Name

B. Column type

C. Data type

D. Comments

Answer: A, B, C

8. Which Column you cannot delete directly from the group?

A. Summary Column

B. Formula Column

C. Data source Column

D. Summary Column at report level

Answer: C

9. What is the function of “Compute at”?

A. Valid only for summary columns with a function of % of Total.

B. The level at which to reset the summary back to zero.

C. The level at which to reset the group back to zero

D. The level at which to reset the group back to total

Answer: A

10. Which two options is correct? (Choose Two)

A. Any columns referenced by the formula column are calculated first.

B. A formula column is an empty container at design time.

C. A file column is a data source column.

D. Summary Column must return a value.

Answer: A, C

Enhanching Reports Using Paper Layout (chapter –11)

1. Which is not a part of paper report section?

A. Header Section

B. Main Section

C. Trailer Section

D. Footer Section

Answer: D

2. To avoid common hierarchy errors in a report which mode should you always work?

A. Confine

B. Flex

C. Confine & Flex

D. Flex & Reset At

Answer: C

3. Which is not an object of paper layout?

A. Frame

B. Repeating Frame

C. Field

D. Repeating value

Answer: D

4. When you want to move an object outside its enclosing object which mode you should use?

A. Confine mode on

B. Flex mode on

C. Confine mode off

D. Flex mode off

Answer: C

5. What does a diamond symbol indicates?

A. Fixed size object

B. Repeating frame object

C. Variable size object

D. Main frame object

Answer: C

6. Which property should you use for report busting?

A. Report bust

B. Repeat on

C. Distribution

D. Report mode

Answer: B

7. Can you disable the confine mode in paper design

A. Yes

B. No

Answer: B

8. Where you can design the layout of your report?

A. On physical page

B. On logical page

C. On digital page

D. On report layout

Answer: B

Controlling The Paper Layout: Common Properties  (chapter –12)

1.You have been asked to define a data block based on a query that is dependent on SQL only. The data will not

be updated by the user. Selection of the tables to be queried will be decided by the user’s at run time.

How should you define the appropriate data source?

A. Define a data block based on Ref Cursor.

B. Define a data block based on a Table of Records.

C. Define a data block based on a From Clause query.

D. Define a data block based on a combination of a Ref Cursor and a Table of Records.

E. Define a data block based on a From Clause query and define Transactional triggers for controlling DML statements.

Answer: A

 2.Examine the PL/SQL block.

To resolve compiler or run-time errors, what three changes could you make to this code? (Choose three)

A. Define the BEGIN and END keywords.

B. Declare PL/SQL variables in anonymous block.

C. Define an EXCEPTION section to handle exceptions.

D. Define an EXCEPTION section to declare exceptions.

E. Define an EXCEPTION section to declare PL/SQL variables.

F. Define a DECLARE section PL/SQL variables and exceptions.

Answer: A,C,F

3. What are the ways to access the properties by selecting the object in any of Windows? (Choose Two)

A. Data Model

B. Web Layout

C. Object Navigation

D. Paper Layout

Answer: C, D

4. What are the proper ways to accessing a property inspector? (Choose Two)

A. Select Object, then click node icon

B. Select Object, then press Enter

C. Select Object, then double-click node icon

D. Use select parent from tool, then select tool > property inspector

Answer: C, D

5. What are four layout objects that have common propertied? (Choose Two)

A. Frames

B. Repeating Frames

C. Records

D. All of the above

Answer: A, B

6. What are the true statements that the Elasticity Properties enable you to specify whether the object can change size at run time? (Choose Three)

A. Fixed- Identical to layout object size

B. Expand- Can be larger than layout, but not smaller

C. Contract- Can be smaller than layout, but not larger

D. Null- Performs no any Elasticity Property

Answer: A, B, C

7. Anchors are used to determine the vertical and horizontal positioning of a child object relative to its parent.

A. True

B. False

Answer: A

8. What are the characteristics of Anchors? (Choose three)

A. Objects in the push path have implicit anchors (not visible in paper layout)

B. Objects in the push path have explicit anchors (visible in paper layout)

C. Explicit anchors override implicit anchors

D. All anchors appear in object navigator

Answer: A, C, D

9. What are the true statements about Implicit Anchors? (Choose three)

A. Visible in the paper layout

B. Not visible in the paper layout

C. Created and maintained automatically by report

D. Visible in object navigation if anchoring information is enabled (Navigation Option)

Answer: B, C, D

10. What are the true statements about Explicit Anchors? (Choose three)

A. Visible in the paper layout

B. Not visible in the paper layout

C. Created by the developer using the anchor tool in the tool palate

D. Visible in object navigation if anchoring information is enabled (Navigation Option)

Answer: A, C, D

11. What are the four Pagination Properties that affects whether and where additional page breaks occur in your paper report?

A. Page Break Before, Page Break After, Page Protect, Keep With Anchoring Object.

B. Pager Break Before, Page Break After, Next Page Attributes, Previous Page Attributes

C. Next Page Attributes, Previous Page Attributes, Page Anchoring Attributes, Page Anchoring Object

D. Pager Break Before, Page Break After, Page Anchoring Attributes, Page Anchoring Object

Answer: A

12. How to change Visual Pagination Setting in the Paper Layout?

A. Select Tools > Options > Paper Layout Click the Options tab Select or Clear the Options as required

B. Select Tools > Options > Paper Layout Click the Options tab

C. Select Tools > Paper Layout > Options Click the Options tab Set the Visual Pagination Setting Properties

D. There is no technique to change Visual Pagination Setting in the Paper Layout, it may performs by setting in Web Layout

Answer: A

13. Which are true about Using Page Break Before? (Choose two)

A. Image is not related to repeating frame

B. Image is in the push path of and implicitly related to the repeating frame

C. Image and Graphs are related to repeating frame directly

D. Image is in the push path of and explicitly related to the main frame

Answer: A, B

14. Setting Page Break Before on a repeating frame gives a page break before the first occurrence of the repeating frame only. It does not provide a page break between each record.

A. True

B. False

Answer: A

15. Page Break After delays only the formatting of those objects that are anchored either implicitly r explicitly to the current object.

A. True

B. False

Answer: A

16. Which is true about Using Page Break After?

A. Setting Page Break Before on a repeating frame gives a page break before the first occurrence of the repeating frame only. It does not provide a page break between each record.

B. Setting Page Break After on a repeating frame gives a page break after the last occurrence of the repeating frame only. It does not provide a page break between each record.

Answer: B

17. What are true statements to Using Page Protect? (Choose two)

A. Page Protect indicates whether to keep the entire object and its internal child (enclosed) objects on the same logical page.

B. Page Protect applies only to the first logical page on which the object normally formats; Reports Builder ignores page protect on subsequent pages to avoid an infinite loop

C. Base Printing On determines whether the Page Protect is to be the Enclosing Object or the Anchoring Object

Answer: A, B

18. Which two related property control how often to print the object in relation to another object? (Choose two)

A. Print Object Off

B. Object Prints Off

C. Print Object On

D. Object Prints On

Answer: C, D

19. What is true about the returning value for Format Trigger?

A. The PL/SQL function must return a VARCHAR value in Format Trigger

B. The PL/SQL function must return a NUMBER value in Format Trigger

C. The PL/SQL function must return a BOOLEAN value (TRUE or FALSE) in Format Trigger

D. The PL/SQL function must return DATE value in Format Trigger

Answer: C

20. What is correct for a Format Trigger?

A. A Format Trigger is a system-defined Trigger function that executes each time after the object containing the trigger is formatted

B. A Format Trigger is a system-defined PL/SQL built-in Package that executes only one time

C. A Format Trigger is a user-written PL/SQL function that executes each time before the object containing the trigger is formatted

D. A Format Trigger is a system-defined PL/SQL built-in function that executes only one time

Answer: C

21. Which objects are contains Format triggers?

A. Data Model, Query, Data Link, Fields, Object Groups

B. Layout Objects, Frames, Query, Data Model

C. Data Objects, Fields and Data Link

D. Layout Objects, Frames, Repeating frames, Fields and Boilerplate Objects

Answer: D

21. Which properties of layout objects support Web features? (Choose Two)

A. Hyperlink

B. Hyperlink Name

C. Bookmark Name

D. Application Command Line

Answer: A, D

Chapter 13, 14, 15, 16

 1. You need to add a page number to the bottom margin of your report pages. How would you navigate to the margin area?

a.Use the menu options Tools  > Margin

b.Click on the margin button

c.In the layout models press <Alt>+<M>

d.This task can only be accomplished programmatically

2. Which setting change would you allow to make a child object to moved out of a parent object?

a.Flex mode on

b.Flex mode off

c.Confined mode on

d.Confined mode off

3. You creating a sales data template and need  to add a picture to the margin . What is the best way to add this margin?

a.Choose the margin code in the object navigator and select File > Import > Image

b.Choose the margin code in the object navigator and use the tool bar button

c.Click the margin button in the layout model  and select File > Import > Image

d.Click the margin button in the layout model  and use the tool bar button.

4. A human resources department requested  a report to show the total number of employees working in each department. To begin you created this query :

SELECT         dept_id, count(employee_id),

FROM            employees

GROUP BY dept_id

You defaulted the layout and choose a tabular report style. In the layout model which object will enclose all the other layout objects?

a.Field

b.Master group frames

c.Repeating frame

d.Boiler plate

5. Which tool in the layout model could you use to create an external boiler plate object?

A.Field

B.Frame

C.Button

D.Rectangle

E.File Link

6. When you defaulted you tabular report, you chose a Down print direction for the repeating frame. What is the default vertical size for the group frame?

  1. Fixed
  2. Expand
  3. Contract
  4. Variable

  7. You are developing an Inventory report that has a boilerplate and a rectangle. The rectangle is anchored to the boilerplate. Which Pagination Property would you use on the rectangle to ensure that is the two objects cannot print on the same page; the objects will be printed on the next page?

  1. Page Protect
  2. Page Break After
  3. Page Break Before
  4. Keep with Anchoring Object

8.   When you defaulted the layout of the master/detail report, what is the default Horizontal Field Size?

A.     Fixed

B.Expand

c.Contract

D.Variable

9.   Which Property determines whether the parent object is the Enclosing Object or the anchoring Objects?

  1. Sizing
  2. Pagination
  3. Printer Codes

D.     Print Condition

10.  Which Pagination property would cause a page break after the last occurrence of a        repeating frame?

a.Page Protect

b.Page Break After

c.Page Break Before

d.Keep with Anchoring Object

11.   You are developing an Inventory report that has boilerplates that display bitmapped images. The boilerplates are anchored together so that the second boilerplate is a  child of the first boilerplate. Which Pagination property would you use on the first boilerplate to ensure that the two objects are formatted on the next page?

a.Page Protect

b.Page Break After

C.     Page Break Before

d.Keep with anchoring Object

12.   What is the default Vertical Field size for a Tabular report?

a.Fixed

b. Expand

c.Contract

d.Variable

13.

15. For which two print directions would it be irrelevant to use the repeating frame Column Mode property?

A.Down

B.Across

C.Down/Across

D.Across/Down

16. Which repeating frame property would prevent more then six employee records appearing on any body page?

A.Source

B.Column Mode

C.Print Direction

D.Spacing Vertical

E.Minimum Windows Records

F.Maximum Records per Page

17. Which repeating frame property would you use to allow the next repeating frame to begin formatting before the previous instance completes?

A.Source

B.Column Mode

C.Print Direction

D.Spacing Vertical

E.Minimum Windows Records

F.Maximum Records per page

18. You are developing a Group above Inventory report with a Manufacturer break group. The Print Direction of          both repeating frames id down. Which child repeating frame property would you alter to increase the amount of      space between records?

A.Column Mode

B.Print Direction

C.Minimum Window Records

D.Maximum Records per Page

E.Vertical Space between Frames

F.Horizontal Space between Frames.

19. Which type of boilerplate displays the contents of an image file by importing the file contents at runtime?

A.Default

B.Link File

C.Text and drawing tools

D.Anchor

20.  Which System variable would you use to display the current page number?

A.Panel Number

B.Current Date

C.Total Panels

D.Total Logical Pages

E.      Physical Page Number

21.  Which Sizing value for a graphical object will format faster?

A.Fixed

B.Expand

C.Contract

D.     Variable

22. How would you increase the amount of white space between records in a tabular report that pints down each page?

A.Expand each field in the layout.

B.Turn the Confine Mode Setting off.

C.Increase the size of the group frame.

D.Alter the Horizontal Space between frames property of each field.

E.Alter the Vertical Space between Frames property of the repeating frame.

23. Which window would you use to create a user parameter?
A.Data Model
B.Layout Model
C.Parameter Form
D.Object Navigator

24.  Which system parameter would you assign the name of the file to send the output for DESTYPE=file?
A.Copies
B.DESNAME
C.CURRENCY
D.PRINTJOB
E.DESFORMAT
F.BACKGROUND

25. Which system parameter stores the location of the reports ASCII driver for a character mode report that prints?
A.MODE
B.DESNAME
C.PRINTJOB
D.DESFORMAT
E.ORIENTATION

26. You created a list of parameter values for a user to select from at runtime. How would you prevent a user form entering any value not in the list?
A.Select the Static Values radio button on the report property palette.
B.Select the Static Values radio button on the parameter property palette.
C.Select the Static Values radio button on the parameter form property palette.
D.Check the Restrict list to predetermined values check box on the report property palette.
E.Check the Restrict list to predetermined values check box on the parameter property palette.
F.Check the restrict list to predetermined values check box on the parameter form property palette.

27. You need to provide a list of parameter for users to select from at runtime. How would  you accomplish this task?
A.Alter the list of values property on the parameter  Property Palette.
B.Alter the report properties sheet to allow for a static list of values.
C.Click the select statement radio button on the parameter property palette and enter the list of  values.
E.Click the static values radio  button  on the parameter property palette  and enter the select statement that will query the database values.
F.Click the Select statement radio button on the parameter property palette and enter the
select statement that will query the database values.

28. Which system parameter stores the location of the printer definition file for a character mode report that prints?
A.MODE
B.DESNAME
C.PRINTJOB
D.DESFORMAT
E.ORIENTATION

29. You want to show users of the Inventory report a prototype of the display in both Portrait and landscape. Which system parameter would you alter to change the          print direction?
A.MODE
B.DESTYPE
C.PRINTJOB
D.DESFORMAT
E.BACKGROUND
F.ORIENTATION

30. How would you create a default parameter form?
A.Select the menu Option Tools> Default Layout
B.Click the Default layout tool in the parameter form
C.Select the menu option Tools> Default layout in the parameter form.
D.Select the Parameter node in the Object Navigator and click the Create button
E.Select the menu Option Tools> Parameter form Builder in the Object Navigator.

31.  You are developing an Inventory report that allows a clerk to enter either an ID, Name or Description value. You need to restrict the values retrieved to the values entered by the user. Which Where clause would you use in the select statement to achieve these results?
A. &p_where_clause
B.:p_where_clause
C.where id=:p_id or Name=:p_name or description =:p_description
D.where id=&p_id or Name=&p_name or description =&p_description

32.  In which Property Palette would you change the height and width of a parameter form?
A.     Report
B.Parameter
C.Parameter form
D.Parameter field

33.  Which system parameter lists the name of the printer that a user selects to send the         output of a character mode report at runtime?
A.MODE
B.DESNAME
C.PRINTJOB
D.DESFORMAT
E.ORIENTATION

34.  Which objects property Palette would you alter to specify a default value for the ID parameter on the Parameter Form?
A.Report
B.User parameter
C.Parameter form
D.Parameter field

35. You are developing a report and need to restrict the values retrieved to the value entered by the user. Which clause would you use in the select statement to          achieve these results?
A.&p_where_clause
B.:p_where_clause
C.Where id = :p_id
D.Where id = p_id

36. How would you change the color of a parameter filed from white to yellow?
A.Use the Fill tool in the parameter form
B.Use the menu option format > Drawing Options
C.The color of a parameter field cannot be altered
D.Double-click the parameter field in the Parameter form and alter the Property Palette.

37. Where could you find the Data Model and Business logic?
A.rw:object
B.rw:field
C.rw:data
D.rw:foreach

38.  Which are the optional attributes in rw:field tag?
A.     Breaklevel
B.     BreakValue
C.     NullValue
D.      Style
E.      ContainsHTML
F.      FormatMasK
G.     FormatTrigger
H.      All of the above

39. The Manager of the sales department requested all the sales data report execution daily at 5P.M. The result should be sent to her via e-mail. Which destination type would you use 0 send the output using your company’s MAPI-compliant system?
A.Screen
B.Preview
C.File
D.Printer
E.E-mail
F.The destination type depends on how the manager prevents to preview the result.

40. The ales report uses an embedded chart in the report definition. You need to pass values to the chart to modify the values displayed based on the value entered at run time. Which chart property would you modify to achieve these results?
A.Parameters and columns
B.Value
C.Category
D.File Name
E.Data Group

41.You need to add an existing graph to your report to represent the percentage of the total summary column. Which tools would you use to create this layout object?

A.Boiler Plate

B.Frame

C.Field

D.Chart

%d bloggers like this: